Toshiba představuje první velkoplošný 3D televizor na světě , u kterého nepotřebujete speciální brýle

Model 55ZL2 nabízí inovativní špičkovou technologii v provedení s dokonalým designem, která nabízí prostorový dojem bez 3D brýlí.

Tisková zpráva ke stažení

Praha, Česká republika, 1. září 2011 – Toshiba Europe GmbH dnes oznámila uvedení prvního velkoplošného 3D televizoru na světě, na němž je možné 3D obsah sledovat bez nutnosti používat speciální brýle. Model 55ZL2 má obrazovku s úhlopříčkou 139 cm (55″) a kromě toho je prvním televizorem na světě, který má obrazovku s rozlišením Quad Full HD (čili čtyřnásobné plné vysoké rozlišení) a současně je určen pro spotřebitelské trhy. Díky tomu může televizor 55ZL2 nabídnout 3D zážitek větší skupině diváků a klasické 2D programy zobrazuje ve čtyřnásobném (Quad) vysokém rozlišení (Full HD). Schopnost televizoru 55ZL2 zobrazovat 3D obraz bez speciálních brýlí je zajištěna díky vysoce výkonné platformě společnosti Toshiba s více procesory označované jako CEVO-ENGINE, která dokáže navíc zprostředkovat mnoho dalších funkcí, jako například PERSONAL-TV, jež umožňuje více uživatelům upravit si nastavení televizoru podle svého, a aplikace SMART-TV, mezi něž patří nahrávání programů přes USB a přístup na server Toshiba Places. Televizor je nadto vybaven funkcí automatické kalibrace (Auto Calibration), která umožňuje dosáhnout studiové kvality obrazu. Model 55ZL2 bude k dostání počínaje prosincem 2011 v Německu a data uvedení na trhy v dalších evropských zemích budou postupně upřesněna.

Nová éra 3D televize
Konstruktéři společnosti Toshiba využili svých zkušeností při tvorbě softwarových algoritmů a vývoji technologie využívající výkonné procesory pro spotřební elektroniku a oba tyto zdroje použili pro výpočet a zpracování stereoskopických obrazů nahlížených jakoby z mnoha různých úhlů pohledu – a současně je dokázali zobrazit ve vysoké kvalitě na velkoformátové obrazovce. U televizoru 55ZL2 využili zvláštní uspořádání lentikulárních čoček, které se u takto velkoplošného televizoru určeného pro spotřební trhy nachází vůbec poprvé.

Sofistikovaná technologie využívající mikročočky nabízí více pohledových úhlů
Technologie zobrazení 3D obrazu bez brýlí je založena na principu stereoskopie, kdy se obraz určený pro levé oko promítá současně s obrazem pro pravé oko, který je mírně posunut (paralaxní obraz) – oba tyto obrazy se následně v mozku diváka vzájemně překryjí a mozek ze zjištěných rozdílů vytvoří prostorový vjem. Aby bylo možné 3D efektu dosáhnout bez speciálních brýlí, je důležité, aby čočky naváděly příslušné obrazové snímky k očím diváka. Technologie „Integral Imaging“, kterou hardwarově zajišťuje CEVO-ENGINE a která je použita v televizoru 55ZL2, poskytuje celkem devět sad prostorových obrazů, čímž před obrazovkou televizoru umožňujícího sledování 3D obrazu bez brýlí vytváří několik zón se širokým rozmezím pohledových úhlů. Díky tomu si může současně několik diváků v různých pozicích vychutnat 3D dojem, aniž by museli použít speciální brýle.

Vnímání prostorového obrazu bez brýlí optimalizuje technologie sledování obličeje
Aby stereoskopické obrazy upravené pro pohledové zóny, z nichž diváci obraz sledují, byly optimální, dokáže televizor 55ZL2 zjistit skutečnou polohu diváka před obrazovkou díky aplikaci sledování obličeje. Stačí stisknout tlačítko na dálkovém ovladači a televizor detekuje pozici diváka a přizpůsobí tomu celkové podání obrazu.

Rozlišení „Quad Full HD“ zajišťuje excelentní kvalitu obrazu ve 3D i 2D
Technické zajištění požadavku předložit v jednom okamžiku devět sad obrazů z devíti pohledových úhlů na obrazovce s vysokým rozlišením je velmi náročné. Společnost Toshiba proto použila obrazovku obsahující 3.840 x 2.160 pixelů, což odpovídá čtyřnásobku úplného vysokého rozlišení, čili jde o Quad Full HD. Jinak řečeno – fotografie sejmuté fotoaparátem s rozlišením 8 megapixelů je možné na této obrazovce zobrazit bod po bodu bez jakéhokoli snížení kvality obrazu v důsledku přepočítávání na nižší rozlišení.

O konverze se stará technologie společnosti Toshiba s názvem Resolution+, která využívá složité algoritmy pro převod televizního vysílání ve standardním (SD) nebo vysokém (HD) rozlišení – a stejně tak i filmů na DVD nebo Blu-ray™ – na čtyřnásobné Full HD tak, aby potenciál obrazovky s rozlišením Quad FHD byl naplno využit.

Inteligentní „okno do světa“ s možností osobního přizpůsobení
Televizor 55ZL2 nabízí mnohem více než sledování 3D obrazu bez brýlí. Je například vybaven vyspělými funkcemi SMART-TV, které zajišťují přístup k Toshiba Places, což je internetová platforma společnosti Toshiba s nabídkou streamovaných titulů, nákupů filmů a hudby a dalších titulů z online nabídky. Navíc je vybaven příjmem hybridního televizního vysílání HbbTV® (Hybrid broadcast broadband TV). V neposlední řadě televizor 55ZL2 umožňuje záznam digitálního vysílání na externí pevné disky připojené přes rozhraní USB. Uživatelé iPhonů díky aplikaci Toshiba Apps Connect již nebudou muset hledat dálkový ovladač, ale mohou televizor ovládat přímo ze svého smartphonu.

Model 55ZL2 je navíc vybaven aplikacemi PERSONAL-TV: televizor si dokáže uložit osobní nastavení obrazu a uspořádání kanálů až pro čtyři různé uživatel a podporuje osobní seskupování nahrávaných programů. Kromě toho si umí pamatovat úroveň hlasitosti v okamžiku vypnutí u každého jednotlivého uživatele.

CEVO-ENGINE: síla techniky umožňující inovativní funkce
Vysoce výkonná multiprocesorová platforma společnosti Toshiba CEVO-ENGINE je skrytým zdrojem síly možností televizoru 55ZL2. Špičková technologie systému CEVO-ENGINE dokáže nejen poskytnout ono nezměrné množství informací potřebných k vytvoření 3D efektu, ale navíc jej vypočítá pro devět různých pohledových úhlů. V současné době se jedná o jediný systém na trhu s televizory, který dokáže poskytnout tak obrovský výpočetní výkon potřebný pro zpracování složitých algoritmů, jež jsou základem 3D technologií, a aplikace bez nutnosti používat speciální brýle.

Auto Calibration: obraz ve studiové kvalitě
Televizor 55ZL2 využívá výkonu systému CEVO-ENGINE i k dalším způsobům vylepšování kvality obrazu. Tato platforma je zdrojem výkonu pro nástroj automatické kalibrace Auto Calibration[1], který optimalizuje nastavení obrazu tak, aby zobrazoval barvy a stupně šedých odstínů přesně tak, jak měli v úmyslu tvůrci filmů. Až dosud využívali kalibrace pomocí analyzátoru barev[2] výhradně profesionálové a bylo nutné používat externí počítač. Systém CEVO-ENGINE nyní dokáže veškeré výpočty a úpravy provádět interně.

Toshiba je celosvětovým leaderem a inovátorem v prosazování vysoce kvalitních technologií. Výrobce se širokým záběrem oborů a dodavatel vyspělých elektronických a elektrických produktů zahrnuje digitální spotřební produkty, elektronická zařízení a jejich součásti, energetické systémy včetně zařízení pro jadernou energetiku, systémy průmyslové a sociální infrastruktury a vybavení pro domácnost.

Společnost Toshiba byla založena v roce 1875 a v současné době provozuje celosvětovou síť více než 490 společností s 203 000 zaměstnanci po celém světě, jejíž roční tržby přesahují 77 miliard USD. Další informace můžete získat na webových stránkách společnosti Toshiba www.toshiba.co.jp/index.htm.

Toshiba Europe GmbH se sídlem v Neuss v Německu je plně vlastněnou dceřinou společností Toshiba Corporation, Tokio.

Další tiskové materiály a informace
Chcete-li si získat další tiskové materiály a fotografie produktů, navštivte laskavě knihovnu fotografií pro média Toshiba Press Lounge Image Library na adrese www.toshiba.eu/presslounge.

Toshiba na veletrhu IFA
Stánek společnosti Toshiba na veletrhu IFA najdete v Hale 21A.

Veškeré ochranné známky jsou majetkem příslušných vlastníků.

* Upozornění: Některé osoby mohou při sledování určitých 3D obrazů pocítit zdravotní komplikace. Začnete-li se cítit nezvykle, přestaňte se na 3D obraz dívat. Kdokoli pocítí jakékoli tělesné potíže, měl by okamžitě přestat 3D obsah sledovat a poradit se s lékařem. Vnímání 3D efektů je u každého člověka odlišné a liší se i v závislosti na zobrazovaném obsahu. Vzhledem k možnému ovlivnění vývoje vizuálního vnímání by divákům 3D obrazu nemělo být méně než šest let. Chcete-li sledovat 3D obraz, pročtěte si laskavě upozornění týkající se vnímání 3D obrazu v manuálu dodávaném s přístrojem.

[1] Podrobný popis funkce Auto Calibration můžete získat v propagačním materiálu, který je k dispozici v Toshiba Press Lounge

[2] Analyzér TPA1 se bude dodávat jako volitelné příslušenství nebo prostřednictvím instalačních služeb prodejců