Martin Semerád letos osedlá tovární rally speciál LOTUS

Česká posádka Martin Semerád – Bohuslav Ceplecha se v letošním roce účastní českého šampionátu, který rozjíždí se svým osvědčeným Mitsubishi EVO IV. V průběhu roku přesednou do výjimečného továrního vozu LOTUS Exige R-GT, který bude designován do exkluzivní černo-zlaté barvy po vzoru týmu Lotus F1.

Martin Semerád, loňský vítěz švédské rally, historicky nejmladší vítěz závodu mistrovství světa seriálu WRC (kategorie PWRC), nasedne v průběhu letošní sezóny za volant exkluzivního vozu, který si s rally sportem dokáže představit jen málokdo. Přeplňovaný uprostřed uložený motor V6 o objemu 3,5 litru bude pohánět pouze zadní nápravu továrního speciálu Lotus Exige R-GT o hmotnosti 1200 kg. O řazení se bude starat 6ti stupňová sekvenční převodovka X-trac s řazením pádly pod volantem.

Legendární anglická značka Lotus, fanouškům motorsportu známá především ze závodů F1, přichází tento rok na český a slovenský trh. Zároveň vyjede letos z továrny, která sídlí 16 km jižně od Norwiche ve východní Anglii, prvních 10 kusů továrních speciálů určených pro závody rally. Český a slovenský zástupce značky Lotus, Charouz Group, dostal nabídku provozovat dva tovární vozy Exige R-GT a nyní tak ve spolupráci s týmem Semerád Rally, etablovanou značkou ve světě rally sportu, vzniká spojení, které ponese oficiální tovární název Lotus Racing Czech Republic. Vůz, který Martin Semerád osedlá, bude oděn do exkluzivní černo-zlaté barvy po vzoru týmu Lotus F1. Speciál bude v servisní péči mechaniků týmu Semerád Rally.

Český šampionát tak oživí vůz, který bude naprosto jednoznačně vyčnívat z celé startovní listiny. Oficiálně se zařadí do kategorie R-GT, která u nás zatím nemá žádného účastníka. Lotus Exige bude tedy vůbec prvním zástupcem vozů R-GT na česko-slovenské rally scéně. Martin proto pojede na umístění v celkovém pořadí.

Clark, Peterson, Senna, Andretti, Moss, Mansell, Hill, Fittipaldi, F1, IndyCar, Le Mans. To jsou velké pojmy Lotusu, ke kterým se letos připojí Martin Semerád.  Lotus a motorsport k sobě patří tak jako motor a vůně benzínu.

Ředitel oddělení pro motorsport Claudio Berro společnosti Lotus říká: “Lotus je motorsport a závodění je naší DNA.  V historii motorsportu máme speciální místo a nyní je čas otevřít bránu nové době. Jsme odhodláni dělat čest značce Lotus s ohledem na její historii. Není lepší způsob, jak demonstrovat osvědčené technologie ze závodní dráhy na normální silnici, než se aktivně účastnit celé škály závodních aktivit.”

První představení speciálu, který je postaven na bázi existujícího modelu Exige (ve výrobě od roku 2000), proběhlo pro tréninkové účely koncem minulého týdne v Itálii.

Filip Vítek
+420 603 585 460